Klimaat Gambia

Het klimaat in Gambia is tropisch te noemen. Het gaat meer specifiek over een tropisch savanneklimaat, totaal verschillend van het zeeklimaat dat we in Nederland hebben. Gambia kent daarmee een tropisch klimaat, geen subtropisch klimaat zoals anderen regelmatig verkeerd vermelden. In Gambia zal u weinig tropisch regenwoud tegenkomen, maar vind je vooral savannebegroeiing. In het droge noorden van het land kun je onder andere de baobab tegenkomen, die men ook wel de apenbroodboom noemt. Langs de Gambia-rivier is er duidelijk meer water beschikbaar, waardoor u daar bijvoorbeeld mangrovebegroeiing tegen zal komen.

Tropische temperaturen in Gambia

Houd bij een bezoek aan Gambia rekening met tropische temperaturen, die flink op kunnen lopen. Overdag wordt het er 31 – 38 graden, gedurende heel het jaar. Langs de kust is het een paar graden koeler, maar kan daarnaast de koele bries ervoor zorgen dat het net wat aangenamer is. Met name in de zomermaanden zal het ‘s avonds maar nauwelijks afkoelen. In de winter laat het klimaat in Gambia ‘s avonds temperaturen zien van 18 – 20 graden, erg koel voor het gebied. Houd er rekening mee dat de temperatuur overdag weer snel op zal lopen tot boven de 30 graden, zowel in de zomer als de winter.

Twee verschillende seizoenen

In Gambia is er anders dan in Nederland sprake van 2 verschillende seizoenen. Het gaat om een droge periode en een echt regenseizoen. Het is tussen eind oktober en begin juni erg droog in Gambia. Het regent er nauwelijks en de temperaturen lopen en op tot de hoogste waarden. Tussen juni en oktober vindt er een duidelijke omslag plaats en kun je te maken krijgen met zware tropische buien. Met name aan het eind van de middag of rondom zonsondergang kan het behoorlijk tekeer gaan, al is het na een bui doorgaans snel weer opgeklaard.